Aduceri aminte – Pictorul Ioan Simion Mărculescu

Citește, află mai mult despre: marculescu pictor
ioan simion marculescu pictor

Se împlinesc 80 de ani de la nașterea pictorului Ioan Simion Mărculescu (12.01.1943-09.04.2001), fost director al Muzeului de Artă Vizuală Galați.

Născut la Cernăuți, într-o familie de intelectuali, Ioan Simion Mărculescu – MIS (așa cum îi spuneau cei apropiați) urmează cursurile Institutului de Arte Plastice ,,Ion Andreescu” din Cluj, făcând parte din promoția 1967.

După absolvire, lucrează ca muzeograf la Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Românească din Galați (fosta titulatură a Muzeului de Artă Vizuală), apoi, între anii 1974 și 1990 este scenograf la Teatrul Muzical ,,Nae Leonard”.

În 1990 este numit director al Muzeului de Artă Vizuală Galați, pe care-l va conduce până la dispariția sa timpurie, la doar 58 de ani.

Predă pictura la Școala Populară de Artă din Galați, între 1984 și 1989 și la Colegiul Universitar ,,Studium”, în perioada 1994-2001.

Este pasionat de jazz, fapt ce se va vedea și în opera lui, de fotografie artistică, face grafică publicitară pentru diverse cărți, reviste sau afișe, dar și caricatură. Realizează concepția grafică pentru albume monografice ale Galațiului sau pentru cataloage, pliante și afișe ale instituțiilor de cultură și nu numai.

Are numeroase expoziții personale și de grup, atât în țară, cât și în străinătate: Vidin și Silistra (Bulgaria), Wrocław și Katowice (Polonia), Ulm (Germania), Milano, Cuneo și Torino (Italia) sau Paris, Franța și este unul dintre membrii fondatori ai grupării artistice ,,Axa”.

În urma unui accident, se stinge din viață pe 9 aprilie 2001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed