STELIAN TĂNASE: “Spovedania unui învins” de Panait Istrati este una dintre cărțile decisive ale secolului al XX-lea.
Stelian Tănase a publicat, de curând, la editura Corint, biografia lui Panait Istrati, scriitorul român cu viața cea mai aventuroasă. A fost pe urmele lui la Paris, în Rusia, în Grecia, la Brăila, a scotocit ani de zile prin arhivele unde i s-a permis accesul, în încercarea de a desluși tainele unui destin ancorat, parcă, mai mult în ficțiune decât în realitate. “E o carte care mi-a dat multe satisfacții, pentru că viața lui Panait Istrati a fost fascinantă”- spune Stelian Tănase.
“Scriitorul vagabond”, “scriitorul zugrav”, “haimanaua autodidactă”, cu “4 clase și 14 meserii lipsite de intelectualitate”, cum scria E. Lovinescu – așa a fost supranumit Panait Istrati. Și iată și o mostră de Istrati „par lui-même ” : „Am încercat tot felul de meserii. Am slujit, mai întîi, ca băiat de prăvălie şi apoi la o băcănie, plăcintar la kir Nicola, ucenic în atelierul mecanic al Docurilor Brăilei (dat afară pentru furt, după doi ani, ceea ce fu cît pe-aci s-o omoare pe mama), ucenic la lăcătuşerie și cazangerie, ucenic la pescărie (vis de fericire), ucenic la o fabrică de frînghii. Între timp, am cutreierat peste munţi şi văi, în căutarea propriei inimi.”
Cum a fost posibil ca cineva fără școală, cu patru clase primare făcute în 6 ani, să ajungă celebru, scriind în altă limbă decât cea maternă? Cum a reușit Panait Istrati să devină faimos la Paris, încă de la debutul editorial cu “Chira Chiralina”, din 1924? Sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns scriitorul Stelian Tănase, autorul cărții “Viața lui Panait Istrati“, la Revista Literară Radio, realizată de Anca Mateescu.