Biografia lui Panait Istrati, de Stelian Tănase – Spovedania unui învins

Citește, află mai mult despre: panait istrati, sterian tanase
Biografia lui Panait Istrati, de Stelian Tănase – Spovedania unui învins

STELIAN TĂNASE: “Spovedania unui învins” de Panait Istrati este una dintre cărțile decisive ale secolului al XX-lea.

Stelian Tănase a publicat, de curând, la editura Corint, biografia lui Panait Istrati, scriitorul român cu viața cea mai aventuroasă. A fost pe urmele lui la Paris, în Rusia, în Grecia, la Brăila, a scotocit ani de zile prin arhivele unde i s-a permis accesul, în încercarea de a desluși tainele unui destin ancorat, parcă, mai mult în ficțiune decât în realitate. “E o carte care mi-a dat multe satisfacții, pentru că viața lui Panait Istrati a fost fascinantă”- spune Stelian Tănase.

“Scriitorul vagabond”, “scriitorul zugrav”, “haimanaua autodidactă”, cu “4 clase și 14 meserii lipsite de intelectualitate”, cum scria E. Lovinescu – așa a fost supranumit Panait Istrati. Și iată și o mostră de Istrati „par lui-même ” : „Am încercat tot felul de meserii. Am slujit, mai întîi, ca băiat de prăvălie şi apoi la o băcănie, plăcintar la kir Nicola, ucenic în atelierul mecanic al Docurilor Brăilei (dat afară pentru furt, după doi ani, ceea ce fu cît pe-aci s-o omoare pe mama), ucenic la lăcătuşerie și cazangerie, ucenic la pescărie (vis de fericire), ucenic la o fabrică de frînghii. Între timp, am cutreierat peste munţi şi văi, în căutarea propriei inimi.”

Cum a fost posibil ca cineva fără școală, cu patru clase primare făcute în 6 ani, să ajungă celebru, scriind în altă limbă decât cea maternă? Cum a reușit Panait Istrati să devină faimos la Paris, încă de la debutul editorial cu “Chira Chiralina”, din 1924? Sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns scriitorul Stelian Tănase, autorul cărții “Viața lui Panait Istrati“, la Revista Literară Radio, realizată de Anca Mateescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed