Biblioteca V.A. Urechia Galati – Citind prin țară cu Doina Ruști – Lansare de carte

Citește, află mai mult despre: doina rusti carti, lansare carte, litera editura
citind prin tara cu doina rusti sept 2021

Doina Ruști și Editura Litera organizează un turneu de lecturi prin câteva orașe din țară. Romanul ales de prozatoare pentru această ocazie este 𝑂𝑚𝑢𝑙𝑒𝑡̦𝑢𝑙 𝑟𝑜𝑠̦𝑢 , prima ei carte de ficțiune. Lectura va fi însoțită de discuții legate de debutul scriitoricesc, în general, de industria cărții, de edituri și de colecția pe care Doina Ruști o coordonează – 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐳𝐚̆ 𝐂𝐨𝐧𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐧𝐚̆, a Editurii Litera.

Prima lectură publică va avea loc 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟐𝟐 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟏, de la 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟕.𝟑𝟎, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, din Galați (str Mihai Bravu, nr. 16), pe esplanadă. Alături de Doina Ruști se vor afla scriitorul Andrei Velea, Corina Dobre și Geta Eftimie – din partea bibliotecii. Evenimentul este susținut de Cenaclul Noduri și Semne și de Librăria Humanitas.

𝐎𝐦𝐮𝐥𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐫𝐨𝐬̦𝐮 a apărut în 2004, fiind reeditat în 2012 și în 2021, la Editura Litera. A fost tradus în italiană, bucurându-se de două ediții: 2012 (Florența), 2021 (Roma).

𝐃𝐨𝐢𝐧𝐚 𝐑𝐮𝐬̦𝐭𝐢, prozatoare apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, a scris trilogia fanariotă, compusă din 𝐻𝑜𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐 (2019), 𝑀𝑎̂𝑡̦𝑎 𝑉𝑖𝑛𝑒𝑟𝑖𝑖 (2017) și 𝑀𝑎𝑛𝑢𝑠𝑐𝑟𝑖𝑠𝑢𝑙 𝑓𝑎𝑛𝑎𝑟𝑖𝑜𝑡 (2015), dar și alte romane de succes, cu miză socială puternică: 𝐹𝑎𝑛𝑡𝑜𝑚𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑚𝑜𝑎𝑟𝑎̆ (2008), 𝐿𝑖𝑧𝑜𝑎𝑛𝑐𝑎 (2009), 𝑍𝑜𝑔𝑟𝑢 (2006) ș.a. Cel mai recent roman al său este 𝑃𝑎𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑜𝑐𝑢𝑙𝑡𝑒 (2020).

Traduse în numeroase limbi de circulație, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative în numeroase publicații internaționale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, 2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române, 2009.
Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

Co-organizatori ai evenimentului – Cenaclul Noduri și semne și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Galați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed