AVISHAI COHEN – Masters of Jazz – 6 martie 2023

Citește, află mai mult despre: avishai cohen
avishai cohen masters of jazz 2023

Dupa trei concerte aclamate de publicul din Romania (Sala Radio, Noiem-brie 2016, Cinema Pro 2018/19), iata ca Jazz Syndicate Live Sessions il readuce pe apreciatul trompetist pentru un nou concert eveniment.

Cohen este un muzician de jazz multicultural, printre ale carui influente se numără cea a legendarului Miles Davis. La fel ca si Milles, el poate transforma trompeta intr-un vehicul ce scoate la suprafață cele mai pline de emoție strigăte umane.

Cohen a devenit recunoscut la nivel mondial ca un muzician cu un sunet individual si un spirit iscoditor, un tot mai creativ interpret-compozitor, deschis la mai multe genuri jazzistice precum și un activ sef de formatie sau sideman. Prestigioasa publicatie The New York Times l-a descris ca fiind “un trompetist extravagant de inzestrat, relaxat și sentimental… combinând cu dexteritate sensibilitatea și flerul”, în timp ce Chicago Read-er l-a considerat ca fiind “probabil cel mai interesant muzician de jazz israelian din lume”.

Manfred Eicher, vizionarul fondator al ECM Records, a descris candva trupă condusă de Avishai Cohen – trompetistul/compozitor născut în Tel Aviv, si stabilit la New York – drept „o mare caracatiță”. Eicher a observat că Avishai formeaza trupe în care participanții sunt tentacule individuale ce reacționează spontan într-o gândire de grup inefabilă, dar nu își pierd niciodată individualitatea – exact ca metodele de band leading folosite de Miles Davis, modelul principal al lui Cohen.

În primul lock-down, Cohen s-a concentrat pe minuscule fragmente de melodie, care au format reperele acestei suite improvizate în nouă părți, ce avea sa devina „Naked Truth”, o miniatură de numai 40 de minute a unui album inregistrat la Studioul La Buissonee in Pernes-les-Fontaines, in Spetembrie 2021 si produs de Manfred Eicher.

Ce bijuterie muzicala, ce incantare pentru urechi: trompeta lui Avishai Cohen, acum reținută liric, acum puternică, își îndreaptă sunetul înspre latura launtrica. Singur în dialog cu corzile, Avishai ascultă overtonurile ce reverberează încet.

Muzica pare să fi fost făcută pentru un weekend rece de toamnă, în răcoarea ei subestimată și lipsita de patos. Ceea ce nu înseamnă că muzica quartetului lui Cohen este lipsită de emoții! Numai că sună a melancolie visătoare, dar și mișcare fierbinte – în jocul celor patru israelieni – atât de subtil, încât cel mai bine este să închizi ochii. Apoi… auzi interpretarea ultra-precisa a contrabasului lui Barak Mori, care pluteste în aer într-un joc intrebare-răspuns cu Avishai Cohen, ale cărui linii nepământești oscilează între puterea blues-ului și avangarda unui Cecil McBee, intre solourile cu trompetă în surdină ale lui Miles Davis din Sketches of Spain ai anilor ’60 până la meticulosul ansamblu de jazz al lui Tord Gustavsen din secolul 21, lasand ascultatorul sa găsească multe elemente pe care le recunosc, în cea mai liniștită, dar poate si cea mai îndrăzneață aventură muzicală lui Avishai Cohen.

In seara de 6 Martie, pe scena de la Sala “Rapsodia”, vor urca:
Avishai Cohen – trompeta; Yonathan Avishai – pian; Barak Mori – contra-bas; Ziz Ravitz – baterie;
Evenimentul “AVISHAI COHEN – Naked Truth”, face parte din seria de concerte Jazz Syndicate Live Sessions.

PROGRAM:
Concertul “AVISHAI COHEN” va avea loc pe data de 6 Martie 2023, ora 20:00 la Sala “Rapsodia” din București.
Accesul în sală se face începând cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului. Biletele se gasesc in retelele entertix.ro si iabilet.ro.

Detalii pe pagina de Facebook Jazz Syndicate Live Sessions.

VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=9gFR0UQogPQ
https://www.youtube.com/watch?v=8CvpzZupRK8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed