Volumul „Brâncuşi”, de Pavel Şuşară, lansat la Fălticeni, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”

Citește, află mai mult despre: brancusi, pavel susara
Pavel Susara Brancusi

În cadrul manifestărilor omagiale dedicate sculptorului Ion Irimescu, cu prilejul aniversării a 118 ani de la naşterea sa, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni a avut loc lansarea cărţii „Brâncuşi” de Pavel Şuşară, volum apărut la Editura Monitorul Oficial.

Invitat, alături de autor, a fost scriitorul Grigore Ilisei, dar discuţiile nu l-au ocolit pe maestrul Ion Irimescu, fălticeneanul care s-a impus în peisajul artei româneşti şi care a fost sărbătorit de urbea de pe Şomuz în ziua respectivă.

Volumul „Brâncuşi” urmăreşte naşterea şi evoluţia operei brâncuşiene într-un dublu context: pe de o parte, în mediul de formare din România, din care sculptura a lipsit cu totul până în a doua jumătate a sec. XIX şi, pe de altă parte, în mediul parizian, în cea mai spectaculoasă perioadă a modernismului european. În paginile cărţii, Pavel Şuşară analizează trecerea lui Brâncuşi de la sculptura canonică, în care figurativul are o pondere majoră, la sculptura nonfigurativă, esenţializată şi spiritualizată, în care se regăsesc atitudinea şi filosofia specifice Răsăritului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed