C.S.Lewis are darul profeției. „Oameni fără piept”, „Calea” și „Desființarea omului” –în 1944, anticipa gândirea dominantă a secolului XXI.
Gândirea lui C.S.Lewis invită la un exercițiu de alpinism al inteligenței. Demonstrația pornește de la un aparent banal manual școlar și ajunge la miezul condiției și conviețuirii umane: există sau nu bine, frumos, adevăr, îndurare, solidaritate, ca valori obiective, vrednice de a fi transmise din generație în generație, de a fi cultivate și educate?
În ce măsură înlocuirea lui „este bine” cu „așa vreau eu” /„așa îmi vine” înseamnă apariția unei omeniri fără suflet, la cheremul instinctelor sale naturale, și fără repere valabile de orientare în lume?
Aceasta este noua omenire aflată în lucru a Programatorilor, cum îi numește autorul pe conducătorii gândirii moderne, fie ei, oameni de știință, filozofi, oameni politici, cu toții creatori ai OMULUI fără piept, fracturat între rațiune și instinct.
Ei sunt aceia care anunță, ca pe o mare realizare, izbăvirea OMULUI de sub cerul umanității lui. O carte pentru zilele noastre.