Cézanne și o scrisoare către Émile Bernard – 100 de ani

Citește, află mai mult despre: cezanne
Cézanne și o scrisoare către Émile Bernard – 100 de ani

Dragul meu Bernard,

Am primit scrisoarea ta de la… pe care am lăsat-o la țară. Dacă am întârziat să îți răspund, este pentru că sunt supus unor tulburări cerebrale, care mă împiedică să acționez liber. Rămân sub impactul senzațiilor și, în ciuda vârstei mele, nituit de pictură.

Vremea este frumoasa, profit de ea ca sa lucrez; ar trebui să facem zece studii bune și să le vindem scump, pentru că amatorii speculează cu ele.

Aici a sosit ieri o scrisoare adresată fiului meu, despre care doamna Brémond o crede că este a dumneavoastră; I-am trimis-o la 16 rue Duperré, Paris, districtul 9. Se pare că Vollard a dat în urmă cu câteva zile o seară de dans, în care s-a bucurat foarte mult. Toată școala tânără era acolo, se pare, Maurice Denis, Vuillard etc. Paul și Joachim Gasquet cred că cel mai bine este să muncești mult Ești tânăr, faci și vinzi.

Îți amintești acel pastel frumos al lui Chardin, înarmat cu o pereche de ochelari și o vizor care îl proteja? El e o vulpe, acel pictor. Nu ai observat că prin echilibrarea unui ușor plan transversal pe nas, valorile vizuale sunt mai bine stabilite? Încearcă și spune-mi dacă greșesc.

Cred că Paul mi-a scris că au închiriat ceva în Fontainebleau pentru a petrece câteva luni acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed