„Spectacolul filozofiei. Cum citim Scrisorile lui Seneca?” de Dana Jalobeanu – lansare de carte

Citește, află mai mult despre: jalobeanu
„Spectacolul filozofiei. Cum citim Scrisorile lui Seneca?” de Dana Jalobeanu – lansare de carte

Editura Humanitas vă invită 𝐦𝐚𝐫𝐭̦𝐢, 𝟐𝟏 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞, de la ora 𝟏𝟖:𝟑𝟎, în 𝐋𝐢𝐛𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 𝐆𝐚𝐥𝐚𝐭̦𝐢 (str. Domnească, nr. 45), la lansarea volumului 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒕𝒂𝒄𝒐𝒍𝒖𝒍 𝒇𝒊𝒍𝒐𝒛𝒐𝒇𝒊𝒆𝒊. 𝑪𝒖𝒎 𝒄𝒊𝒕𝒊𝒎 𝑺𝒄𝒓𝒊𝒔𝒐𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒍𝒖𝒊 𝑺𝒆𝒏𝒆𝒄𝒂 de 𝐃𝐚𝐧𝐚 𝐉𝐚𝐥𝐨𝐛𝐞𝐚𝐧𝐮.

La dialogul cu autoarea moderat de profesorul 𝐃𝐨𝐫𝐮 𝐂𝐚̆𝐬𝐭𝐚̆𝐢𝐚𝐧 vor mai participa 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐂𝐨𝐜𝐞𝐢, lector la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea Dunărea de Jos, 𝐆𝐫𝐢𝐠𝐨𝐫𝐞 𝐕𝐢𝐝𝐚, cercetător la Institutul de Cercetare al Universității din București, și 𝐋𝐚̆𝐜𝐫𝐚̆𝐦𝐢𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐌𝐮𝐬̦𝐚𝐭, elevă la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”.

„Sunt cărți care ne par cunoscute de la prima lectură, căci au intrat, prin ceva din făptura sau istoria lor, în fondul nostru cultural comun. Așa sunt Scrisorile morale către Lucilius, despre care este vorba în volumul de față. Doar că, în cazul lor, sentimentul de familiaritate e înșelător, fiindcă nimic din ele nu este ceea ce pare: scrisorile și sfaturile morale ale lui Seneca nu sunt, de fapt, nici scrisori, nici sfaturi morale, iar personajele, fictive și reale deopotrivă, se ascund mereu în spatele unor măști. Am să vă arăt că Scrisorile sunt un adevărat teatru, cu regizor, actori, costume și decoruri. Pe scena lui se joacă spectacolul filozofiei. E un spectacol care își include și publicul, iar la capătul lui va cădea și cea din urmă mască: a noastră.“ — DANA JALOBEANU

𝐃𝐀𝐍𝐀 𝐉𝐀𝐋𝐎𝐁𝐄𝐀𝐍𝐔 a studiat fizica și filozofia, și-a dat doctoratul în filozofia științei și s-a specializat, apoi, în istoria modernității timpurii. Predă la Facultatea de Filozofie a Universității din București. Este interesată în special de originile renascentiste ale științei experimentale și de modul în care au fost receptate în modernitate tradiții clasice precum stoicismul sau platonismul. A studiat curentul neostoic în atmosfera cu totul specială de la Warburg Institute și a devenit pe această cale pasionată de filozofia lui Seneca.

A tradus și editat din scrierile lui Francis Bacon. A publicat două cărți, „Inventarea modernității„ (2006) și „The Art of Experimental Natural History: Francis Bacon in Context” (2015), și a editat „The Cambridge History of Philosophy of the Scientific Revolution” (2022) și „Encyclopedia of Early Modern Philosophy and the Sciences” (2022). În paralel cu activitatea de cercetare a făcut jurnalism de știință pentru BBC World Service (Secția română) și jurnalism cultural. În timpul liber realizează „Cafeneaua filozofică“, un proiect care urmărește să aducă filozofia în viața cetății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed