A doua ediție a Școlii de vară de istorie orientală aduce în discuție studiul identității și al modului de percepere a comunităților minoritare în istorie, cu accent pe distincția oriental-occidental. Comunicările pot face parte din sfera istoriei, istoriei artei, a relațiilor internaționale, a studiilor culturale și a altor domenii conexe. Comunicările trebuie să se încadreze temporar în intervalul 600 d.Hr. – 1945 și geografic în spațiul oriental (pornind de la Extremul Orient și până la teritoriile care au aparținut califatelor arabe și Imperiului Otoman – inclusiv Balcanii otomani, Spania maură).
Câteva exemple de subiecte ce pot fi abordate în comunicările participanților:
– imaginea evreului/creștinului în Imperiul Otoman, imaginea turcului în Europa, imaginea mongolilor în sursele occidentale etc.;
– statutul politic, juridic al minorităților etnice și religioase în Imperiul Otoman, califatele arabe, China și Europa creștină etc.;
– călători orientali în Occident; călători occidentali în Orient;
– Marile Puteri și protecția supușilor/cetățenilor străini în Imperiul Otoman;
– mărci identitare ale minoritarilor în vestimentație, artă, arhitectură;
– coexistența pașnică/belicoasă orientali-occidentali etc.
Se ia în considerare posibilitatea publicării într-un volum a lucrărilor participante la școala de vară.
Cui ne adresăm? Proiectul se adresează studenților, masteranzilor și doctoranzilor în istorie, istoria artei, relații internaționale, studii culturale și alte domenii conexe de la orice universitate din România și Republica Moldova.
Cum aplici? Trimite-ne CV-ul tău și rezumatul lucrării (1000-1500 de cuvinte) la adresa scoaladevara.cio@gmail.com și completează formularul următor: https://forms.gle/LW6sSGm3eH5ru95r6.
Comunicările pot fi susținute în limba română, respectiv în limbile engleză și franceză. Cei care optează pentru una din cele două limbi străine vor trebui să ofere un rezumat al lucrării în limba română.
Cum ești selectat? Selecția participanților va fi realizată de o comisie alcătuită din specialiști în domeniu și cadre didactice ale Facultății de Istorie, Universitatea din București.
Cine ne susține: Facultatea de Istorie, Universitatea din București
Centrul de Studii Turce (CST): Acesta dispune de un sediu în cadrul Facultății de Istorie și de o bibliotecă proprie, alcătuită prin donații și schimburi de publicații, care cuprinde actualmente circa 1500 de volume. CST organizează evenimente științifice dedicate culturii și civilizației otomane și turce. Găzduiește, de asemenea, cursuri și seminarii pentru studenți la nivel de licență, masterat și doctorat.
Adresă: Centrul de Studii Turce (CST), Facultatea de Istorie, Universitatea din București, sala 8, Holul de Marmură, parter.