Expoziția vernisată la sediul Muzeului de Artă Vizuală din Galați, în data de 9 august și deschisă până la 24 septembrie 2023, 𝐋𝐨𝐥𝐚 𝐒𝐜𝐡𝐦𝐢𝐞𝐫𝐞𝐫 𝐑𝐨𝐭𝐡. 𝐏𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐨𝐩𝐞𝐫𝐞 𝐯𝐚𝐫𝐢𝐚𝐭𝐞, va marca 𝐙𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐏𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐄𝐝. 𝐗𝐗𝐗 printr-un 𝐭𝐮𝐫 𝐠𝐡𝐢𝐝𝐚𝐭 ce se va desfășura sâmbătă, 16 septembrie de la ora 15:00.
Fiică a comerciantului Ludwig Leopold Schmierer, consul onorific al Țărilor de Jos la Galați, și a Sylviei Schmierer, fondatoarea Școlii Particulare Israelito-Română de Fete Galați, pe care a condus-o timp de 47 de ani, nepoată a reputatului lingvist Heimann Tiktin, membru de onoare al Academiei Române, autor al unor lucrări de mare valoare științifică pentru cultura românească, Lola Schmierer a studiat mai întâi cu Antonio Zumino, pictor originar din Veneţia, a urmat cursurile Institutului Secundar Superior Filipide din Galaţi, apoi, la Viena, în 1911, a frecventat atelierul lui Hermann Struck. În anul următor, 1912, a urmat un stagiu de două luni la Academia Julian din Paris. În decembrie 1913, a participat la expoziţia “Pictorul Antonio Zumino şi elevii săi”, deschisă la Grand Hotel din Galaţi. În timpul Primului Război Mondial, Dorothea şi prietena sa Jeanne Helder (Coppel, după căsătorie) au avut prilejul să lucreze la Galaţi cu pictorul Ion Theodorescu-Sion, prin intermediul căruia au pătruns principiile artei lui Paul Cézanne, de a “trata natura prin cilindru, sferă şi con”.
Pe 8 iunie 1924, aflată la Galați, s-a căsătorit cu comerciantul Wilhelm Roth, cu care va avea două fiice: Ruth și Anne-Louise.