J𝐨𝐢, 𝟔 𝐦𝐚𝐢, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗.𝟑𝟎, la întâlnirile Humanitas, 𝐂𝐚̆𝐭𝐚̆𝐥𝐢𝐧 𝐌𝐢𝐡𝐮𝐥𝐞𝐚𝐜 și 𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐬𝐜𝐡𝐢𝐯𝐞𝐬𝐜𝐮 vor purta un dialog despre romanul 𝑨𝒎𝒆𝒓𝒊𝒄𝒂 𝒅𝒆𝒔𝒑𝒓𝒆 𝒑𝒐𝒈𝒓𝒐𝒎, publicat recent într-o ediție nouă în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani.
În ultimii ani, edițiile în limbile germană și franceză ale romanului au atras atenția atât presei literare, cât și publicului. Ediția franceză, „Les Oxenberg & les Bernstein” (Editions Noir sur Blanc, 2020) a primit premiul Meilleur roman européen 2020 acordat de revista literară „Transfuge”. Ediția în limba germană, „Oxenberg & Bernstein” (Paul Zsolnay Verlag, 2018) a fost clasată pe locul 5 în topul canalului de televiziune SWR2 din iunie 2018, top dedicat celor mai bune apariții editoriale din Austria, Germania și Elveția și a fost nominalizată la premiile Târgului de carte de la Leipzig (2018).
În acest cel mai de succes roman de până acum al lui Cătălin Mihuleac regăsim combinația neașteptată între nucleul tragic al poveștii și un surprinzător efect narativ menționat și remarcat în cronicile străine. E o carte care ni se adresează direct și ne privește foarte personal, așa cum au intenționat personajul principal și autorul: „În memoria victimelor Pogromului de la Iași, cu nădejdea că trecătorul prin aceste pagini va reflecta la cele petrecute atunci și va face tot ce îi șade în putință ca ele să nu se repete.” — SUZY BERNSTEIN, CĂTĂLIN MIHULEAC
„Un avertisment la început: mii de cărți vor mai apărea în acest an, dar va fi greu de găsit una care să fie atât de remarcabilă precum Oxenberg & Bernstein (America de peste pogrom) a autorului român Cătălin Mihuleac. Cine va începe să citească această carte n-o va mai putea lăsa din mâini. Căci romanul lui Mihuleac poate orice: provoacă râsul și plânsul, meditația și îndoiala, ne ia cu el și ne răvășește.“ — GABRIEL RATH, Die Presse. „America de peste pogrom e un roman aflat într-un echilibru instabil între burlesc și gravitate, dar de o forță indiscutabilă.“ — Libération
––
Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas și pe YouTube: https://bit.ly/Humanitas-YouTube. Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe Soundcloud: https://bit.ly/Humanitas-Soundcloud.
––
CĂTĂLIN MIHULEAC este prozator și dramaturg. Ultimele cărți publicate sunt: „Zece povestiri multilateral dezvoltate” (2010), „Aventurile unui gentleman bolșevic” (2012), „America de peste pogrom” (2014 și 2017) și „Ultima țigară a lui Fondane” (2016). Este doctor în filologie la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași, cu teza „Pamfletul și tableta, jurnalism sau literatură?”, publicată în 2009. În colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani“ a mai apărut romanul Deborah (2019).
Găsiți cartea în librării și online pe #Libhumanitas aici: https://www.libhumanitas.ro/america-de-peste-pogrom.html