Tematica acestei ediţii a Școlii Anuale de Studii Bizantine propune o incursiune interdisciplinară în domeniul literaturii, istoriei, paleografiei, artei și arheologiei bizantine și post-bizantine, prin intermediul transmiterii cunoașterii. Aceasta presupune mai mulți factori: în primul rând, textele, care au circulat sub forma copiilor manuscrise, în al doilea rând, oamenii: profesorii și studenții, în calitate de transmițători și destinatari ai acestei cunoașteri, dar și diversele medii erudite de cititori, compilatori, copiști care produc, reproduc, reactivează texte noi și vechi, eventual comandate de un anumit sponsor și destinate unei anumite audiențe.
Acestea au o dimensiune practică: oferă societății bizantine un suport cultural practic pentru anumite circumstanțe sociale în care era necesară dovedirea unei culturi vaste, dar sunt și un mijloc didactic de transmitere a tradiției antice peste secole. Orașele, la rândul lor, sunt cele care promovează și conectează această cunoaștere. Deși știința de carte era apanajul unei elite intelectuale, laice și clerice, copiii bizantini învățau să scrie și să citească în clasele primare, o educație mai înaltă fiind oferită viitorilor funcționari imperiali. Știința nu este considerată un fenomen pur abstract, ci este și subordonată vieții cotidiene. Dacă filosofia, artele și retorica erau studiate în cadrul învățământului superior, un loc important și accesibil tuturor îl ocupă cunoașterea lui Dumnezeu, înțelepciunea divină, transmisă prin preoți, în biserici și mănăstiri, prin actul liturgic și prin cele cinci simțuri.
Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, în parteneriat cu Universitatea „Aristotel” din Salonic organizează în perioada 15-21 septembrie 2021, în format online, cea de-a patra ediție a Școlii anuale de studii bizantine și post-bizantine, cu tema „Rețele de cunoaștere și transmiterea înțelepciunii în epoca bizantină și postbizantină”. Directorul științific al manifestării este prof. univ. dr. Athanasios Semoglou (Universitatea „Aristotel” din Salonic).