Intrarea în biserica mănăstirii minoriților (franciscanilor) din Bistrița

Citește, află mai mult despre: franciscani
manastiri bistrita

În imagine, inscripția plasată strategic la intrarea în biserica mănăstirii minoriților (franciscanilor) din Bistrița/Bästerts/Bistritz, Nösen/Beszterce. Se insinuează subtil, că cea mai veche biserică din oraș ar fi fost ortodoxă și construită de ortodocși, în anii de sfârșit ai secolului al XIII-lea.

Biserica este menționată într-un document emis în anul 1268 care vorbește despre călugării de aici. Mai conservă elemente ale construcției care exista la sfârsitul secolului al XIII-lea: corul amplu, cu două travee dreptunghiulare și absidă poligonală.

În anul 1895, Parohia Română Unită din Bistrița a cumpărat biserica de la ordinul minorit, contra sumei de 35.000 coroane. Corect, cinstit, cu acte. Biserica este cunoscută azi de localnici sub denumirea de Biserica de la Coroana.

În 1948, odată cu desființarea Bisericii Române Unite de către regimul comunist, întregul ansamblu a fost trecut în folosința Bisericii Ortodoxe Române. În prezent sediul Protopopiatului Ortodox Bistrița se găsește în fosta mănăstire minorită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed