Despre „Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești“

Citește, află mai mult despre: revolutia greaca
Despre „Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești“

Vă invităm 𝗷𝗼𝗶, 𝟮𝟬 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, 𝗶̂𝗻𝗰𝗲𝗽𝗮̂𝗻𝗱 𝗰𝘂 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟴:𝟬𝟬, 𝗹𝗮 𝗟𝗶𝗯𝗿𝗮̆𝗿𝗶𝗮 𝗛𝘂𝗺𝗮𝗻𝗶𝘁𝗮𝘀 𝗚𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶 (𝘀𝘁𝗿.𝗗𝗼𝗺𝗻𝗲𝗮𝘀𝗰𝗮̆, 𝗻𝗿.𝟰𝟱) la lansarea volumului 𝑹𝒆𝒗𝒐𝒍𝒖𝒕̦𝒊𝒂 𝑮𝒓𝒆𝒂𝒄𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒍𝒂 1821 𝒑𝒆 𝒕𝒆𝒓𝒊𝒕𝒐𝒓𝒊𝒖𝒍 𝑴𝒐𝒍𝒅𝒐𝒗𝒆𝒊 𝒔̦𝒊 𝑻̦𝒂̆𝒓𝒊𝒊 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒆𝒔̦𝒕𝒊 de 𝐓𝐮𝐝𝐨𝐫 𝐃𝐢𝐧𝐮, autorul celebrei trilogii 𝐵𝑢𝑐𝑢𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑖𝑢𝑙 𝑓𝑎𝑛𝑎𝑟𝑖𝑜t.

La evenimentul despre 𝑹𝒆𝒗𝒐𝒍𝒖𝒕̦𝒊𝒂 𝑮𝒓𝒆𝒂𝒄𝒂̆ vor participa, alături de autor, Mariana-Delia Pohrib, Corina Emanuela Dobre, directorul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia“ și Cristian Dragoș Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea“.

În manualele noastre de istorie, Eteria și Revoluția Greacă începută în Principate apar doar ca o simplă paranteză la mișcarea lui Tudor Vladimirescu. Iar aceasta din urmă, la rândul ei, este tratată mai degrabă prolix și confuz, deși, în mod paradoxal, figura celui care s-a visat domn al Țării Românești stă la loc de cinste în panteonul istoric național. Evenimentele anului 1821 sunt, astfel, unul dintre episoadele prea puțin cunoscute de pasionații de istorie de la noi, în pofida consecințelor pe care le au până azi: ele reprezintă mișcarea tectonică ce a pus spațiul românesc pe orbita modernității – momentul auroral al evoluției noastre europene. Tudor Dinu, bine-cunoscut prin explorările sale monografice în lumea fanariotă, a cercetat exhaustiv izvoarele istorice, atât românești, cât și grecești – majoritatea, inaccesibile istoricilor de la noi –, precum și sursele în alte limbi, și a trecut prin toate locurile care au fost martorele intrigilor, luptelor și masacrelor acelui an cumplit. A reușit astfel să contureze, la aniversarea a două veacuri de la mișcările revoluționare, o imagine unitară și credibilă, neviciată de agende naționaliste sau partizanate ideologice. Insurecția pandurului gorjean capătă acum un sens istoric, ca secvență a luptei de eliberare a grecilor și, într-o perspectivă mai largă, a popoarelor creștine din Balcani. Aducându-ne în fața ochilor, ca într-un vast platou cinematografic, sute de personaje și de întâmplări, Tudor Dinu recompune pentru prima dată epopeea eteristă, în care se împletesc tragicomicul, sordidul și cel mai autentic eroism.

Un eveniment realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ și Muzeul de Istorie „Paul Păltănea“. Detalii despre carte: https://humanitas.ro/humanitas/carte/revolutia-greaca-de-la-1821

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed